Bieżące

Bieżące projekty:

1. Ferie i wakacje w szpitalu

Czy kiedykolwiek zdarzyło się, że święta, ferie czy wakacje spędzili Państwo w szpitalu?

Jeśli odpowiedź na to pytanie brzmi „TAK” to znane jest Wam uczucie, jakiego doświadcza co roku ponad 100 naszych podopiecznych – czas, kiedy najczęściej kojarzymy z gronem rodzinnym i z radością – Oni muszą spędzić wśród kroplówek i zabiegów. Jeśli zaś odpowiecie „NIE” – to wyobraźcie sobie, że kiedy Wy i Wasze dzieci jesteście razem, jeździcie na nartach,  wspinacie się po górskich szlakach czy wypoczywacie na plaży – Oni w tym czasie walczą z chorobą podczas hospitalizacji.

„Nie kładziemy dzieci do łóżek”!!! – to hasło naszego projektu dotyczącego organizacji  zajęć podczas przerwy wakacyjnej 2015. Mimo, że spędzone w  szpitalu, wakacje nie muszą upływać jedynie w sali szpitalnej, nie muszą kojarzyć się wyłącznie z separacją od rodziny i rówieśników, nie muszą zostać zapamiętane jako pasmo przykrych doświadczeń. Mogą być podróżą po krainie pełnej przygód – z plastyką, teatrem, kinem  czy przyrodą.

Dzięki Państwa wsparciu finansowemu – ta przygoda może się ziścić i zaowocować wieloma cudownymi wspomnieniami z warsztatów plastycznych,  filmowych i  ekologicznych, które chcemy zorganizować  dla naszych podopiecznych.

Nie czekaj! Wesprzyj naszych Podopiecznych już dzisiaj – wakacje 2015 – już blisko!

2.”Ciekawi świata” – wyjazdy i wycieczki

Choroba nie musi stanowić bariery! Szpital nie musi zamykać na świat! Co roku współorganizujemy ok. 10 wycieczek dla ponad 200 Podopiecznych i ich rodziców do najatrakcyjniejszych miejsc w Warszawie i okolicy. Są one zawsze dużą atrakcją dla uczniów. Za każdym razem mają okazję do bezpośredniego poznania ciekawych miejsc, pogłębienia swojej wiedzy i przeżycia wspaniałych, niezapomnianych chwil.

Wyjazdy do Centrum Nauki „Kopernik”, Salonu Edukacyjnego BAYLAB to spotkanie ze światem nauki i techniki, możliwość wcielenia się w rolę naukowca, który samodzielnie odkrywa i poznaje prawa nauk przyrodniczych. Odkrywanie tajemnic przyrody gwarantują wyjazdy, min. do Mazowieckiego Parku Krajobrazowego i Ogrodu Botanicznego w Powsinie czy Centrum Edukacji Leśnej w Powsinie . Natomiast wizyty w Muzeum Powstania Warszawskiego i Muzeum Historii Żydów Polskich to poznawanie przeszłości naszego kraju, uświadomienie znaczenia tradycji i wielokulturowości. Spektakle w Teatrze Rampa lub kino wprowadzają uczniów  w świat marzeń i pragnień,  że „chcieć to móc”. Jest też okazja do zobaczenia teatru od kulis. Dla wielu uczniów gimnazjum i liceum to pierwszy kontakt z teatrem.

Nie czekaj! Nasi Podopieczni potrzebują Twojej pomocy! Wesprzyj nas i pozwól dzieciom dalej odkrywać świat!

Nasi partnerzy

Wpłać darowiznę